top of page

Çini Atölyesi

Çini Atölyesi

 

         AHMET YILDIZ

       Yıldız Teknik Üniversitesi (1974) mezunu Harita Mühendisi.Ankara’da DSİ Genel Müdürlüğünde mühendis olarak çalışmakta iken, 1980 yılında çinicilik üzerine araştırmalar yapmak üzere gittiği Kütahya’da Neyzen ve Minyatür san’atçısı Ressam AhmetYakupoğlu ile tanıştı ve onun ısrarlı daveti ile Kütahya’ya yerleşti. Burada uzun yıllar Güzel sanatlar galerisi ve Kültür müdürü olarak görev yaptı.

     Kütahya dışında da değişik illerde Kültür müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2005 yılında emekli oldu.

 

     1970 li Üniversite öğrencilik yıllarında İstanbul’da Süheyl Ünver’in Cerrahpaşa’daki nakışhanesinde Tezhip ve minyatür derslerine katıldı. Daha sonra görevi dolayısıyla gittiği Ankara’da Canan Baysal’dan ve Süheyl Ünver’in kızları Gülbün Mesara’dan Tezhip ve Minyatür derslerine devam etti.

    

     Türk müziği alanında Sadi Hoşses, Turhan Toper, Arif Biçer, Ekrem Vural, Ali Şenozan, Gültekin Aydoğdu, Kadri Şarman,  Cinuçen Tanrıkorur gibi bugün bir kısmı hayatta olmayan değerli müzisyenlerin meclislerinde bulunma şansına erdi.Kütahya’da ise Ahmet Yakupoğlu’nun Musıki heyetinde  uzun yıllar sesi ve rebab’ı ile görev aldı.    Merhum udi bestekar Cinuçen Tanrıkorur’un yakın desteği ve besteleri ile birlikte, diğer klasik eserlerden oluşan bir   repertuvarla, dönemin başbakanı Turgut Özal’ın ve yüksek devlet erkânının katıldığı bir   konserle AhmetYıldız, Türkiye’de ilk defa çocuklardan oluşan bir Türk Müziği topluluğunun Ankara’da Gazi Konser salonunda Klâsik Türk Müziği konseri vermesini sağladı. O dönemde çok ses getiren ancak örnekleri görülmeyen bu konserler daha sonraları Mevlevi ayinleri ilavesi ile değişik şehirlerde devam etti.    

        

      Milli Eğitim Bakanlığının uzun dönemli Hizmet içi Eğitim kurslarında Tezhip dalında öğretici olarak görev yaptı.

Bu kurslar esnasında, hüsn-i hat dalında öğretici olarak görev alan Türkiye’nin önde gelen hattatları, Hüsrev Subaşı,   Hüseyin Kutlu, Mehmet Memiş, Selahattin Hidayetoğlu, Hüseyin Öksüz, Fevzi Günüç gibi değerli hat san’atçıları izleme fırsatı ile hattı tanımaya başladı. Kütahya çinilerindeki,  maalesef bozuk hatlara karşılık onları bozmadan uygulamak için yoğun gayret sarf etti, halâ da etmekte.

    

      Bir dönem Ressam A. Yakupoğlu ile yağlıboya resim çalıştı. Yanında kaldığı dönemde  yağlı boya ve minyatür çalışmalarını yakinen izleme ve inceleme fırsatını buldu.İlk, Orta ve Yüksek Öğretim kurumlarında Tezhip ve Çini dersleri verdi. Hale çini çalışmalarına seramik-çini sentezi ile devam ediyor. Geleneksel san’atlarımızın her dalı ile meşgul  olma çabasıyla Edirnekâri tarzı ve onun mütemmimi ahşap işçiliği ile de ilgilendi ve o alanda da eserler verdi. Ressam Ahmet Yakupoğlu'nun, Kütahya'nın sembolü haline gelen Çinili Cami'nin mihrap ve iç desen tasarımlarını yaptı. Halen Eyüp Sultan Belediyesinin Çini Kurslarını  yürütmekte ve Üsküdar'daki Atölye Meşkhane'de çalışmalarını sürdürmektedir

                                                                                                                                                                      

bottom of page